Harga Diesel (RM 2.66) Lebih Mahal Dari Harga Petrol RON 95 (RM 2.63)? Hanya Di Malaysia!

by Staff Agenda Semasa on Jan 30, 2013 · 4 comments

Harga Minyak Diesel 2013 : Dalam Malaysia yang kuat semangat “Malaysia Boleh”nya, tidak ada apa yang mustahil. Malah harga minya yang tidak masuk akal juga boleh dibuat sebagaimana yang anda lihat dalam gambar diatas.Bagaimana pula harga minyak diesel untuk Januari 2013 ini lebih mahal daripada minyak RON 95? Mengikut fahaman kami, harga minyak diesel masih murah dalam harga pasaran dunia disebabkan faktor penggunaan diesel pada pengangkutan awam dan komersil.

Manakala harnga minyak RON 97 pula adalah RM 2.80.Namun kita semua maklum bahawa minyak RON 97 adalah minyak yangberkualiti.Jadi, agak munasabah harganya sedikit mahal.Namun kalau kita lihat balik pada harga RON 95, bezanya tidak jauh dengan harga RON 97 yang dikatakan tidak ada subsidi.

Kalau harganya sudah lebih kurang, kami berpendapat adalah lebih baik Kerajaan Malaysia menutup terus penjualan minyak RON 95 dan subsidi minyak petrol RON 97. Kebanyakan rakyat Malaysia pasti lebih gembira menggunakan minyak yang lebih berkualiti, lebih-lebih lagi dalam aspek menjaga ketahanan enjin dan juga prestasi yang lebih baik.

 

Kalau diikutkan, sebenarnya Kerajaan Malaysia boleh berbuat sesuatu dalam harga minyak ini. Kalau nak murah, mesti boleh buat.Tapi kalau dah tak mahu, nak buat macamana.Kami fikir, kerajaan malaysia harus mencontohi Kerajaan Brunei dengan memberikan harga yang amat murah untuk harga petrol.

Tapi, antara alasan kerajaan Malaysia…

  • Harga minyak petrol pasaran dunia tinggi
  • Harga minyak petrol di Malaysia masih murah berbanding Singapura, Thailand, Indonesia dan Filipina.

Rakyat sekarang bukan bodoh.Segala maklumat berada di hujung jari.Kalau asyik bandingkan harga minyak petrol Malaysia dengan negara-negara Asean lain yang tak ada sumber minyak, itu “nampak bodoh” kenyataanya. sampai bila nak memperbodohkan rakyat dalam isu minyak ini.

Negara-negara yang dibandingkan, tiada sumber minyak.Mereka terpaksa import minyak untuk kegunaan rakyat mereka.Kami faham mengapa harga minyak petrol di negara mereka mahal.Tapi Malaysia merupakan pengeksport minyak.Namun terpaksa mengimport minyak dari negara lain untuk kegunaan rakyat sendiri.

Kononya, minyak petrol Malaysia bernilai tinggi dalam pasaran dunia.Rugi jual pada rakyat sendiri.jadi, terpaksa import minyak yang kualitinya rendah, untuk kegunaan rakyat Malaysia.Tidak ke rakyat Malaysia di anaktirikan?

P.S. Kalau iye pun nak bagitahu Kerajaan Malaysia beri subsidi yang “besar” untuk minyak Petrol RON 95, jangan sampai nampak janggal harga minyak diesel yang lebih mahal.Ini tak masuk akal!

{ 3 comments… read them below or add one }

Leave a Comment

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: