10

Pekeliling Kenaikan Gaji (KGT) Khas Kakitangan Awam Sistem Saraan Malaysia (SSM) 2013 Dah Keluar!

Pekeliling Kenaikan Gaji 2013Pekeliling Kenaikan Gaji Kakitangan Awam : Rata-ratanya, masih ramai kakitangan awam yang ingat tentang pengumuman Perdana Menteri berhubung insentif khas kenaikan gaji kakitangan awam pada Mac yang lepas dimana semua kakitangan awam mendapat 1 Kenaikan Gaji Tahunan (KGT) pada bulan Julai 2013.Tapi..

Ramai kakitangan awam yang pening dan keliru berkenaan insentif Kenaikan Gaji Tahunan yang diumumkan. Ada yang kata, KGT pada Julai 2013, diawalkan sebab untuk tahun 2014, berkemungkinan tak dapat kenaikan sebab ianya telah diawalkan.

Tapi, dengan keluarnya Pekeliling Kenaikan Gaji Kakitangan Awam yang terbaru dari Jabatan Perkhidmatan Awam ini, segala persoalan mengenai Kenaikan Gaji Tahunan khas yang diumkan Perdana Menteru tempohari telah terurai.

Tahun 2013 ini, kenaikan gaji tahunan bagi kakitangan awam adalah sebannyak dua kali iaitu :

kENAIKAN gAJI kAKITANGAN aWAM

  • Kenaikan Gaji Tahunan Biasa (KGT) : April , Januari, Julai, Oktober (2013)
  • Kenaikan Gaji Tahunan Khas : 1 Julai 2013
  • Kenaikan Gaji Tahunan Biasa : April, Januari, Julai, Oktober (2014)

Bermakna, pada tahun 2014, setiap kakitangan awam akan tetap menerima kenaikan gaji tahunan seperti biasa.Tahniahlah kami ucapkan kepada semua kakitangan awam yang mendapat kenaikan gaji tahunan ini.

Kenaikan Gaji Kakitangan Awam 2013 : Pekeliling Kenaikan Gaji Kakitangan Awam SSM Julai 2013

Untuk memuat turun pekeliling kenaikan gaji kakitangan awam berhubung insentif khas KGT bagi Julai 2013, sila layari :

Kami berharap dengan kenaikan gaji tahunan khas ini, penjawat awam akan berkhidmat dengan lebih cemerlang dalam mentransformasikan perkhidmatan awam Malaysia.

10 Comments

  1. syukur alhamdulillah.. tp masih ada lagi kakitangan awam yg masih membangkang apa yang pihak kerajaan buat walaupun menerima semua imbuhan yang diberikan…

  2. sdh jadi tanggung jawab se2 buah kerajaan yg baik…memakmurkan rakyatnya….tak kira sapa pun yg d bri amanah memerintah negara…smmgnya itulah yg sewajibnya d lakukan…

  3. hehk elee zainal..kau ingt kakitgan awam bole dpt smua ni ka klu pmbangkang x kuat..krana pmbangkang kuat bru la k/tgan awam dpt smua ni..fkir btul2 bkn ckap yg trsirat ja..apa pn smua ini adlah prncgan Allah, tnpa izinNYA x brlaku smua 2..

  4. gji naik hrga brg pn naik maa..nsib baik gji naik klu x, lingkup la kt..ni pn x ckup cover klu mcm2 naik nnti..

  5. Kakitangan awam dr semenanjung yg berpindah ke sabah/sarawak dpt elaun prumahan lebih seribu.. Untuk cover kos sewa uma yg mmg sah2 mahal kat sabah/sarawak… Bagaiman pula dgn kakitangan sabah/sarawak sdri yg berpindah daerah..contoh : Negeri Sabah = Dari daerah Kota kinabalu dipindahkan ke daerah Sandakan. Sewa uma mahal, blnja mkn minum, kos hidup, dll…gaji kerani RM1500.00. Tolak Sewa uma RM550? Blnja mkn sebulan RM700 (itupun klau anak xbawa ke KFC)? Kos minyak? Hujung Bulan xdpt buat savings. Bank statement NEGETIVE. Tp kerani dr semenanjung ke sabah/sarawak elaun je da 1000 lbih.. SILA SELIDIK.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *