SAPS (Peperiksaan Sekolah ) Semakan Ibu Bapa 2013 Secara Online

by Staff Agenda Semasa on May 12, 2013 · 85 comments

SAPS 2013SAPS Sekolah Online 2013 – Semakan Ibu Bapa : Langkah Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) menyediakan satu sistem semakan peperiksaan sekolah yang dinamakan Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah (SAPS) merupakan satu usaha yang baik dalam transformasi pendidikan. Dengan adanya sistem SAPS ini, ibu bapa boleh membuat semakan keputusan peperiksaan sekolah anak-anak mereka secara online.

SAPS Ibu Bapa – Sistem Semakan Peperiksaan Sekolah Online

Bagi kami, pelaksanaan sistem SAPS ibu bapa ini amat baik.Dalam menuju negara maju 2020, sistem pendidikan juga perlu diperbaharui.Sistem SAPS Ibu Bapa ini mempunyai banyak kelebihan.Antaranya ialah :

  • Kalau dulu, kena pegi sekolah untuk ambik buku “report card” anak-anak, sekarang tidak lagi. Secara tidak langsung, ibu bapa dapat memantau keputusan peperiksaan anak-anak mereka dengan lebih mudah.
  • Masa dulu, ramai pelajar yang takut nak jemput ibu bapa ke sekolah untuk ambik “report card” kalau keputusan tak bagus.Lepas itu, berani pula untuk menipu tandatangan ibu bapa.Dengan adanya sistem ini, pelajar-pelajardah tak boleh nak main-main kerana ibu bapa boleh membuat semakan peperiksaan sekolah mereka secara online.

SAPS 2013 : Cara Membuat Semakan Peperiksaan Sekolah Secara Online Oleh Ibu Bapa

Selepas sahaja selesai peperiksaan atau ujian yang diduduki oleh pelajar, ibu bapa boleh membuat semakan peperiksaan sekolah anak secara online melalui :

saps peperiksaan online

 

  • Klik pada “semakan ibu bapa” seperti yang ditunjukkan di dalam gambar
  • Selepas Klik, akan keluar paparan seperti gambar di bawah

saps semakan peperiksaan

  • Masukkan No. Kad. Pengenalan anak anda dalam ruang yang disediakan tanpa “-” atau “space”.Contoh : 931212071787
  • Pilih samaada “Sekolah Rendah” atau “Sekolah Menengah” seperti dalam gambar di atas.
  • Pilih Tahun Peperiksaan Sekolah SAPS yang ingin dibuat semakan
  • Selepas itu, KLIK pada butang “Semak Laporan” untuk memasuki ke dalam sistem SAPS bagi mengetahui keputusan peperiksaan sekolah atau ujian anak anda.

Apa pandangan anda mengenai sistem SAPS Ibu Bapa Online 2013 ini? Kongsikan pendapat anda dengan kami.

{ 85 comments… read them below or add one }

Sia Chee Ping June 6, 2013 at 4:54 pm

Dear Sir,
My daughter’s name is entered wrongly in your system. May I know how can we request for new changes or new update.

Thank you.
Ms Sia Chee Ping

Reply

Staff Agenda Semasa June 6, 2013 at 5:56 pm

You Should call your daughter’s teacher and ask him or her to change the error in your daughters name.Hope this can help.The SAPS system was administrated by them.

Reply

habsah bt kamarrudin June 10, 2013 at 12:46 pm

Saya tidak boleh menyemak peperiksaan anak saya? sebelum ini saya boleh menyemak tetapi dari semalam saya tidak dapat menyemak..

Reply

Staff Agenda Semasa June 10, 2013 at 12:54 pm

Terlalu ramai yang login sekarang ni.Minta maaf.Server MOE sekarang tengah jem.

Reply

habsah bt kamarrudin June 10, 2013 at 12:49 pm

Di skrin tertera 503 services unavailable kenapa?

Reply

LELA June 10, 2013 at 1:36 pm

Bagaimana dengan keputusan PBS Ting. 2. masih tak dapat result dari tahun pertama..

Reply

Staff Agenda Semasa June 10, 2013 at 2:24 pm

Minta Puan telefon sekolah berkenaan masalah ini.harap dapat membantu

Reply

Rita June 10, 2013 at 2:35 pm

this morning till afternoon I’m keep trying to check my son ‘s first term result but the system keep showing the 503 service error. Based on your reply saying the system is jammed. Why????? How long more you need to fix the problem??
Hope this service can be improved and try to be more effective for parents to access. Thank you.

Reply

Staff Agenda Semasa June 10, 2013 at 2:53 pm

Maaf, keadaan ini memang selalu berlaku apabila terlalu ramai yang cuba login dalam sistem SAPS.Kami akan cuba sebaik mungkin untuk memaklumkan masalah ini kepada pihak berkenaan untuk mengatasi masalah puan.

Reply

habsah bt kamarrudin June 10, 2013 at 3:08 pm

Ini bukannya menyenangkan malah lagi menyusahkan dari sebelum ini…..sebab tidak boleh menyemak peperiksaan anak saya ,sedangkan sebelum ini senang saja untuk menyemak keputusan melalui online ini tapi mulai hari ini amat menyedihkan

Reply

Staff Agenda Semasa June 10, 2013 at 3:48 pm

Sistem SAPS ini memang sangat menyusahkan sekarang kerana walaupun kami dah cuba untuk mengutarakan masalah ini berulang kali, ia tetap berlaku.Kami akan buat sesuatu selepas ini untuk memastikan masalah ini tidak berulang lagi pada masa hadapan.

Reply

Sofianah Safran June 10, 2013 at 4:43 pm

Keep showing 503 services unavailable. Why?

Reply

Staff Agenda Semasa June 10, 2013 at 5:06 pm

Server problem now.

Reply

shaarini June 10, 2013 at 4:59 pm

im a student of form 3 and saps keep telling 503 service error and what is this.stupid saps…..can u pls check back and repair it. my teacher tell i can see my marks but now i cannot see my marks and didnt want to show the marks…so how i am going to see my mark

Reply

Staff Agenda Semasa June 10, 2013 at 5:07 pm

server overload right now.

Reply

Staff Agenda Semasa June 11, 2013 at 10:07 am

Cuba pergi ke laman web : http://sapsnkra.moe.gov.my/ibubapa2/ untuk membuat semakan..harap ianya dapat membantu.

Reply

hannani June 11, 2013 at 6:37 pm

dgn saps ibu bape lebih senang untk check keputusan ank2x mereka sendiri

Reply

maisarah June 14, 2013 at 9:04 pm

tapi skrg dah x leh bukak sapa :(

Reply

iliya.. June 12, 2013 at 3:44 pm

saya ni pelajar lagi… macam mana saya nk semak laporan marakah saya??? sebelum ni saya buka ok je x jem pon!!!!!!!!!!!! hrp ini dpt update.

Reply

Wanie Qistina June 12, 2013 at 8:15 pm

Dengan adanya SAPS saya boleh melihat peningkatan ujian saya :)

Reply

nur aqieylah June 12, 2013 at 9:34 pm

npew ta bole smak lg niy …aduuh …

Reply

mama penat June 13, 2013 at 8:57 am

z sudah2 dgn msalah saps nie?????..nama je dunia multimedia tp lembab!!!.. mklum bls asyik problem3, overloading3,.. dh thu jmlah student d mlaysia brpulh juta buat lah sistem data yg myenangkan rkyat bkn tmbh beban pd rkyat!..

Reply

siti nur hanna zafierah June 13, 2013 at 6:08 pm

hoi diam la aku nk buat kerja kog la mkn dulu sat gi aku dtg la

Reply

apis June 13, 2013 at 8:33 pm

alah ckp smpi bape ari bulan jew………….ni dh smpai bp ari bulan ap kono saps?

Reply

khairil June 14, 2013 at 9:45 am

menyusahkan cikgu.prob sejak cuti.nak print pun x sempat selpas dah msuk mrk
ni smpai 30 jun nk buat apa.hari trbuka dh lpas.nk buat online jgnla jd cmni

Reply

Desperate June 14, 2013 at 1:09 pm

This is ridiculous that we can’t use the system till 30th Jun 2013. We are so curious to know our children’s result especially for my son who will be sitting for his PMR. Teachers also don’t give the results on time. At least with the result, I can prepare him for the coming PMR.
Your fast action and kind attention in this matter is highly appreciated expected and appreciated.

Reply

azizul June 14, 2013 at 3:31 pm

system corrupted

Reply

owan June 15, 2013 at 11:01 am

oooooo sapai loni tak leh buka nak masuk markah terukm betul sistem cakap canggih tapi lembab, nak maju lagun mana sekeja boleh sekejap tak leh teruk betul puak-puak atasan buat kerja. menyusahkan banyak orang. baik guna sistem dulu-dului ah tak canbggih tapi berkesan oooooo.

Reply

zul nordin June 15, 2013 at 11:31 am

bodoh punya sistem!!!!!

Reply

raj June 15, 2013 at 11:59 am

sudah 15/6/13 masih belum dapat membuka laman web saps..apa sudah terjadi ?harap masalah ini dapat diselesaikan dalam tempoh yang dekat

Reply

mail June 15, 2013 at 4:01 pm

Saps very slow please take serious don’t be too lazy to update. you people are working in education department not suppose to happen this.

Reply

mimasaat June 16, 2013 at 12:12 am

Jgn kerana sistem bodoh ni xpasal pasal permohonan bantuan jkm utk anak anak yatim ditolak, sbb jkm nak laporan kemajuan anak anak sebelum 26 jun ni….

Reply

ain June 16, 2013 at 3:55 pm

apa la orang nak buka tak boleh . kata senang nak buka

Reply

wan-t June 16, 2013 at 9:04 pm

kalau saps system tak betul2 ready, bagilah result secara manual mcm biasa sbg alternatif.
sampai skrg result anak2 exam pasal tahun saya take dpt tahu

Reply

Aalif June 17, 2013 at 3:42 am

tlg la cpt sikit keputusan peperiksaan pertengahan tahun pon sya x de ag T.T

Reply

(T.T) June 17, 2013 at 3:54 am

Smpai bila kmi hrus menunggun :)

Reply

(T.T) June 17, 2013 at 3:55 am

menunggu?*

Reply

Amaran June 17, 2013 at 10:06 am

When this server “We are sorry. SAPS system is maintained.” going to finish??
Hopefully can… check by now!

Reply

dzolkapli bin ismail June 17, 2013 at 11:07 am

Menunggu dan terus menunggu.Ini lah yang dikatakan penantian satu penyeksaan.Macam ni nak jadi negara maju agak2nya wawasan 2020 jadi wawasan je le.

Reply

iliya June 17, 2013 at 12:16 pm

saye bosn klau mcmni……sye ingat system ni dpt membantu sye “+=”
hrp maklum

Reply

qilah June 23, 2013 at 6:58 pm

iliya…aku lulus ujian ni!!!!!!!11yahoooo

Reply

lutrran June 17, 2013 at 2:12 pm

why saps is not working?

Reply

roslan June 17, 2013 at 2:56 pm

bln lepas buka,minggu lepas buka ,semalam buka hari ini buka tak dpt2 menyakitkan hati aja sistem ni bagus tak payah.

Reply

ALIF FC June 17, 2013 at 3:12 pm

HOREY HOREY !!! PEPERIKSAAN KALI INI LULUS

Reply

zul June 17, 2013 at 4:46 pm

on lagi tapi x boleh jawapan.sakitnya ati.

Reply

Aalif June 17, 2013 at 5:48 pm

da menang politik mcm tu la :P bil api pon naik kan o.0

Reply

Mama Gila June 17, 2013 at 7:55 pm

exam paper markah berbeza dengan keputusan di SAPS. kenapa boleh terjadi? di mana kesilapan? bukan menyenangkan malah memudaratkan! harap maklum.

Reply

Ivy Lovelyna June 17, 2013 at 7:59 pm

sampai bila aku harus menunggu? omg! pening kepala -_-

Reply

Nur Hanim Binti Hakimudin June 18, 2013 at 1:42 am

Macammana saya nak hantar emel baru kepada SPAi8??

Reply

sHANTI June 18, 2013 at 11:18 am

yyyyyy SAPS STILL problem, any update? please let me know i really waiting for my daughter result pls pls pls pls

Reply

IDA-SABAH June 18, 2013 at 7:35 pm

ummmm….ape jadiiiii??? Perlu diperhalusi…blm lg btl2…sistem ok…dah nk mula langkah….sepatutnya…dah betul2..ok br kita mengorak langkah….kannnnn!!!!

Reply

nisa June 19, 2013 at 10:16 am

still tak boleh ke….dah byk kali cuba tak boleh

Reply

SM Ho June 19, 2013 at 10:32 am

Why the SAPS for parent still has problem? Till now i can’t check my daughter result………….pls solve the issue as fast as possible.

Reply

Reet kapur June 19, 2013 at 12:26 pm

It is good that gov has came up with such a system, and no more report card, but did they ever thought about the parents that don’t have computer facilities at home or the parents who have no idea about IT, for them this system is useless.
We should not forget there is still a big number of parents out there who are not educated. In my opinion they should only use this system for main exams like UPSR, PMR & SPM. Coz over here I’m helping many parents to check their children exams results, and as usual the system is not working and they come over everyday to check with me and go back disappointed and it really upset me to see them helpless.
Please be more considerate.

Reply

Staff Agenda Semasa June 19, 2013 at 12:50 pm

Harap maaf kepada ibu bapa dan juga pelajar-pelajar, kami telahpun dapat menghubungi pegawai yang berkenaan berhubung sistem SAPS ini.

Maklumat yang kami terima adalah memang berlaku masalah kepada sistem SAPS tersebut.Dan pegawai berkenaan menyarankan ibu bapa atau pelajar untuk rujuk kepada sekolah anak-anak anda buat masa ini.

Apa-apa maklumat berkenaan SAPS ini akan kami kemaskini dari masa ke semasa.

Reply

zulkifli June 19, 2013 at 2:19 pm

Sistem pendidikan pun jadi mcm ni apa tah pula sistem lain lagi haru biru le jawapnya.Kaya la yang buat sistem ni.

Reply

Eunice chong June 19, 2013 at 7:38 pm

why i cant check that result at that saps system ??
i need a help for i can entering this system as soon as possible.
Thank you.

Reply

Staff Agenda Semasa June 20, 2013 at 11:22 pm

Buat masa skrng, sistem SAPS memang down..pegawai dari kementerian pendidikan beritahu agar ibu bapa perlu rujuk sekolah anak masing-masing untuk buat semakan sementara sistem SAPS dipulihkan.

Reply

anis June 19, 2013 at 9:45 pm

nape saps x leh bkak? haish… hati sudah panas

Reply

awie June 22, 2013 at 12:33 pm

kn nk amek report card at sekolah.. hehe

Reply

aida December 10, 2013 at 3:21 pm

sakit nyer ati xdpat2 nak bkak..ergghhhh jiwa kencang dah ni

Reply

awie June 22, 2013 at 12:32 pm

snang la skit ade kmudahn nie kn

Reply

iliya June 23, 2013 at 6:55 pm

baru hari ini dpt bukak..t.q
=)

Reply

angry June 24, 2013 at 1:16 pm

As of now, i still can’t check my son’s result from SAPS yet. Error stated as “Harap maaf. Pangkalan data SAPS Oracle 11G sedang diselenggara – Sila cuba lagi
Markah Peperiksaan masih belum disahkan”.
Is the system is still down or teachers have not update the results.
It has been a month that the students have completed their Mid Term Exam but we parents are still waiting for the results. Hope we can receive the results as soon as possible and not a day before the next term exam.

Reply

Disappointed Parent June 25, 2013 at 2:49 pm

corrupted system handled by useless people.. Pls dont just sit at your office. If you people could have sit and work seroiusly for at least 2 hours in a day, definitely this have been settled very long ago.. Pls stop giving excuses but start fixing this issue faster.

* I am not angry at you, but very disappointed with your attitude.

Reply

AYU June 26, 2013 at 12:45 pm

Saya merasa amat kecewa dengan sistem ini…pihak yang bertanggungjawab sila jalankan tindakan segera ..apa guna buat sistem canggih kalau tidak ada kebaikan…

Reply

muhdzaki September 14, 2013 at 5:07 pm

ye

Reply

robiah June 26, 2013 at 1:10 pm

ngapa x boleh ni… dah masukkan ic anak byk kali tp mintak lg…lps x dpt juga…

Reply

Staff Agenda Semasa June 26, 2013 at 1:46 pm

pegawai yang bertanggungjawab pada SAPS maklum supaya ibu bapa rujuk pada sekolah anak masing-masing sehingga sistem SAPS ini dipulihkan.

Reply

Devan June 28, 2013 at 1:01 pm

I just want to ask that why i can’t check this year(as in 2013) form 2 result???
I did know that I cant check for form 1…. I did tried many times…for this!!
hopefully the system can work… by now…ANY reason?????????

Reply

Staff Agenda Semasa June 28, 2013 at 1:09 pm

SAPS sistem masih belum dapat dipulihkan..ibu bapa perlu rujuk ke sekolah anak masing-masing buat sementara waktu untuk mengetahui keputusan peperiksaan sekolah anak anda.

Reply

syafiqah June 30, 2013 at 10:03 am

dua hari lepas saya log in untuk check result exam boleh je, tapi kenapa hari ni tak boleh. sistem cakap ‘No Kad pengenalan yang anda masukkan tiada dalam pangkalan data.’ kenapa ??

Reply

chandriga July 1, 2013 at 1:34 pm

why the saps is not working until now we want to check the results of our kids?very very disapointted.err.

Reply

Marine binti Yatung July 1, 2013 at 8:46 pm

saya ada membuat semakan keputusan peperiksaan anak saya pada waktu malam sekitar jam 8.00 malam tapi saya sangat-sangat kecewa kerana tidak dapat membuka semakannya…adakah laman web in ada masa-masa yang ditentukan untuk membuat rujukan?…

sekian terima kasih.

Reply

Staff Agenda Semasa July 1, 2013 at 8:57 pm

buat masa ini, sistem SAPS memang bermasalah..kadang boleh kadang tak boleh..perkara ini dah pun diadukan kepada pihak berkenaan.

Reply

ana July 3, 2013 at 8:40 am

tak semua orang mampu ada internet…bagi orang yang ada internet boleh la…tapi bagus jugak ada benda nie…tapi lagi bagus kalau jumpa cikgu sendiri untuk tahu aktiviti anak di sekolah…

Reply

Rahman July 8, 2013 at 11:00 pm

Apa ke hal ni …smk semerah padi hingga sekarang keputusan masih belum d sahkan lagi. Sampai bila lagi nak tunggu ni…buat kerja cikgu jgn tidor.

Reply

Maisarah Hassan August 6, 2013 at 12:56 pm

maaf,saya tidak dpt menyemak peperiksaan ank saya..bila saya taip no.kp,dia trus tkr menjadi bentuk asal??tq

Reply

Jun Wei October 13, 2013 at 12:12 pm

I can’t check my result although I entered my IC no correctly but it showed :
No Kad pengenalan yang anda masukkan tiada dalam pangkalan data.

PLS FIX THIS PROBLEM IMMEDIATELY !

Reply

Wong Joo Yee November 11, 2013 at 4:23 pm

Dear sir,

i would like to have a request of translating the result slip into english version with an addition of adding GCE O Level english into it because i need to use my forecast result to apply for my oversea’s university. Can i know details ?

Thank you

Reply

zul November 14, 2013 at 9:22 pm

Menyusahkan..balik kpd dahulu lebih baik
.kita boleh dgr dari mulut guru sendiri dr pelbagai aspek…jgn nak kejar teknologi sekiranya tidak canggih dsn KURANG membantu.

.

Reply

Aidiel December 10, 2013 at 5:50 pm

eror 404. fix please -.-

Reply

Ambikapathi February 18, 2014 at 12:17 pm

Nombor KP anak saya adalah 991104017131. Sudah beberapa kali sya cuba masuk sistem ini sejak tahun lepas. Hanya keluar tidak ada dalam sisitem.

Reply

Norhazlin June 26, 2014 at 8:43 pm

Saya hendak menyemak keputusan anak saya yang bersekolah di kota masai tiada data apabila no ic dimasukan ,adakah pangkalan data hanya tersedia di sekolah sekolah tertentu sahaja?

Reply

Norhazlin June 26, 2014 at 8:45 pm

Anak saya bersekolah di kota masai 2 dan sekarang darjah empat.

Reply

Leave a Comment

Previous post:

Next post: