SAPS (Peperiksaan Sekolah ) Semakan Ibu Bapa 2013 Secara Online

SAPS 2013SAPS Sekolah Online 2013 – Semakan Ibu Bapa : Langkah Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) menyediakan satu sistem semakan peperiksaan sekolah yang dinamakan Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah (SAPS) merupakan satu usaha yang baik dalam transformasi pendidikan. Dengan adanya sistem SAPS ini, ibu bapa boleh membuat semakan keputusan peperiksaan sekolah anak-anak mereka secara online.

SAPS Ibu Bapa – Sistem Semakan Peperiksaan Sekolah Online

Bagi kami, pelaksanaan sistem SAPS ibu bapa ini amat baik.Dalam menuju negara maju 2020, sistem pendidikan juga perlu diperbaharui.Sistem SAPS Ibu Bapa ini mempunyai banyak kelebihan.Antaranya ialah :

  • Kalau dulu, kena pegi sekolah untuk ambik buku “report card” anak-anak, sekarang tidak lagi. Secara tidak langsung, ibu bapa dapat memantau keputusan peperiksaan anak-anak mereka dengan lebih mudah.
  • Masa dulu, ramai pelajar yang takut nak jemput ibu bapa ke sekolah untuk ambik “report card” kalau keputusan tak bagus.Lepas itu, berani pula untuk menipu tandatangan ibu bapa.Dengan adanya sistem ini, pelajar-pelajardah tak boleh nak main-main kerana ibu bapa boleh membuat semakan peperiksaan sekolah mereka secara online.

SAPS 2013 : Cara Membuat Semakan Peperiksaan Sekolah Secara Online Oleh Ibu Bapa

Selepas sahaja selesai peperiksaan atau ujian yang diduduki oleh pelajar, ibu bapa boleh membuat semakan peperiksaan sekolah anak secara online melalui :

saps peperiksaan online

 

  • Klik pada “semakan ibu bapa” seperti yang ditunjukkan di dalam gambar
  • Selepas Klik, akan keluar paparan seperti gambar di bawah

saps semakan peperiksaan

  • Masukkan No. Kad. Pengenalan anak anda dalam ruang yang disediakan tanpa “-” atau “space”.Contoh : 931212071787
  • Pilih samaada “Sekolah Rendah” atau “Sekolah Menengah” seperti dalam gambar di atas.
  • Pilih Tahun Peperiksaan Sekolah SAPS yang ingin dibuat semakan
  • Selepas itu, KLIK pada butang “Semak Laporan” untuk memasuki ke dalam sistem SAPS bagi mengetahui keputusan peperiksaan sekolah atau ujian anak anda.

Apa pandangan anda mengenai sistem SAPS Ibu Bapa Online 2013 ini? Kongsikan pendapat anda dengan kami.

Comments

  1. Sia Chee Ping says

    Dear Sir,
    My daughter’s name is entered wrongly in your system. May I know how can we request for new changes or new update.

    Thank you.
    Ms Sia Chee Ping

    • Staff Agenda Semasa says

      You Should call your daughter’s teacher and ask him or her to change the error in your daughters name.Hope this can help.The SAPS system was administrated by them.

  2. habsah bt kamarrudin says

    Saya tidak boleh menyemak peperiksaan anak saya? sebelum ini saya boleh menyemak tetapi dari semalam saya tidak dapat menyemak..

  3. says

    this morning till afternoon I’m keep trying to check my son ‘s first term result but the system keep showing the 503 service error. Based on your reply saying the system is jammed. Why????? How long more you need to fix the problem??
    Hope this service can be improved and try to be more effective for parents to access. Thank you.

    • Staff Agenda Semasa says

      Maaf, keadaan ini memang selalu berlaku apabila terlalu ramai yang cuba login dalam sistem SAPS.Kami akan cuba sebaik mungkin untuk memaklumkan masalah ini kepada pihak berkenaan untuk mengatasi masalah puan.

  4. habsah bt kamarrudin says

    Ini bukannya menyenangkan malah lagi menyusahkan dari sebelum ini…..sebab tidak boleh menyemak peperiksaan anak saya ,sedangkan sebelum ini senang saja untuk menyemak keputusan melalui online ini tapi mulai hari ini amat menyedihkan

    • Staff Agenda Semasa says

      Sistem SAPS ini memang sangat menyusahkan sekarang kerana walaupun kami dah cuba untuk mengutarakan masalah ini berulang kali, ia tetap berlaku.Kami akan buat sesuatu selepas ini untuk memastikan masalah ini tidak berulang lagi pada masa hadapan.

  5. says

    im a student of form 3 and saps keep telling 503 service error and what is this.stupid saps…..can u pls check back and repair it. my teacher tell i can see my marks but now i cannot see my marks and didnt want to show the marks…so how i am going to see my mark

  6. says

    saya ni pelajar lagi… macam mana saya nk semak laporan marakah saya??? sebelum ni saya buka ok je x jem pon!!!!!!!!!!!! hrp ini dpt update.

  7. mama penat says

    z sudah2 dgn msalah saps nie?????..nama je dunia multimedia tp lembab!!!.. mklum bls asyik problem3, overloading3,.. dh thu jmlah student d mlaysia brpulh juta buat lah sistem data yg myenangkan rkyat bkn tmbh beban pd rkyat!..

  8. khairil says

    menyusahkan cikgu.prob sejak cuti.nak print pun x sempat selpas dah msuk mrk
    ni smpai 30 jun nk buat apa.hari trbuka dh lpas.nk buat online jgnla jd cmni

  9. Desperate says

    This is ridiculous that we can’t use the system till 30th Jun 2013. We are so curious to know our children’s result especially for my son who will be sitting for his PMR. Teachers also don’t give the results on time. At least with the result, I can prepare him for the coming PMR.
    Your fast action and kind attention in this matter is highly appreciated expected and appreciated.

  10. owan says

    oooooo sapai loni tak leh buka nak masuk markah terukm betul sistem cakap canggih tapi lembab, nak maju lagun mana sekeja boleh sekejap tak leh teruk betul puak-puak atasan buat kerja. menyusahkan banyak orang. baik guna sistem dulu-dului ah tak canbggih tapi berkesan oooooo.

  11. raj says

    sudah 15/6/13 masih belum dapat membuka laman web saps..apa sudah terjadi ?harap masalah ini dapat diselesaikan dalam tempoh yang dekat

  12. mail says

    Saps very slow please take serious don’t be too lazy to update. you people are working in education department not suppose to happen this.

  13. mimasaat says

    Jgn kerana sistem bodoh ni xpasal pasal permohonan bantuan jkm utk anak anak yatim ditolak, sbb jkm nak laporan kemajuan anak anak sebelum 26 jun ni….

  14. wan-t says

    kalau saps system tak betul2 ready, bagilah result secara manual mcm biasa sbg alternatif.
    sampai skrg result anak2 exam pasal tahun saya take dpt tahu

  15. Amaran says

    When this server “We are sorry. SAPS system is maintained.” going to finish??
    Hopefully can… check by now!

  16. dzolkapli bin ismail says

    Menunggu dan terus menunggu.Ini lah yang dikatakan penantian satu penyeksaan.Macam ni nak jadi negara maju agak2nya wawasan 2020 jadi wawasan je le.

  17. roslan says

    bln lepas buka,minggu lepas buka ,semalam buka hari ini buka tak dpt2 menyakitkan hati aja sistem ni bagus tak payah.

  18. Mama Gila says

    exam paper markah berbeza dengan keputusan di SAPS. kenapa boleh terjadi? di mana kesilapan? bukan menyenangkan malah memudaratkan! harap maklum.

  19. says

    ummmm….ape jadiiiii??? Perlu diperhalusi…blm lg btl2…sistem ok…dah nk mula langkah….sepatutnya…dah betul2..ok br kita mengorak langkah….kannnnn!!!!

  20. SM Ho says

    Why the SAPS for parent still has problem? Till now i can’t check my daughter result………….pls solve the issue as fast as possible.

  21. Reet kapur says

    It is good that gov has came up with such a system, and no more report card, but did they ever thought about the parents that don’t have computer facilities at home or the parents who have no idea about IT, for them this system is useless.
    We should not forget there is still a big number of parents out there who are not educated. In my opinion they should only use this system for main exams like UPSR, PMR & SPM. Coz over here I’m helping many parents to check their children exams results, and as usual the system is not working and they come over everyday to check with me and go back disappointed and it really upset me to see them helpless.
    Please be more considerate.

  22. Staff Agenda Semasa says

    Harap maaf kepada ibu bapa dan juga pelajar-pelajar, kami telahpun dapat menghubungi pegawai yang berkenaan berhubung sistem SAPS ini.

    Maklumat yang kami terima adalah memang berlaku masalah kepada sistem SAPS tersebut.Dan pegawai berkenaan menyarankan ibu bapa atau pelajar untuk rujuk kepada sekolah anak-anak anda buat masa ini.

    Apa-apa maklumat berkenaan SAPS ini akan kami kemaskini dari masa ke semasa.

  23. zulkifli says

    Sistem pendidikan pun jadi mcm ni apa tah pula sistem lain lagi haru biru le jawapnya.Kaya la yang buat sistem ni.

    • Staff Agenda Semasa says

      Buat masa skrng, sistem SAPS memang down..pegawai dari kementerian pendidikan beritahu agar ibu bapa perlu rujuk sekolah anak masing-masing untuk buat semakan sementara sistem SAPS dipulihkan.

  24. angry says

    As of now, i still can’t check my son’s result from SAPS yet. Error stated as “Harap maaf. Pangkalan data SAPS Oracle 11G sedang diselenggara – Sila cuba lagi
    Markah Peperiksaan masih belum disahkan”.
    Is the system is still down or teachers have not update the results.
    It has been a month that the students have completed their Mid Term Exam but we parents are still waiting for the results. Hope we can receive the results as soon as possible and not a day before the next term exam.

  25. Disappointed Parent says

    corrupted system handled by useless people.. Pls dont just sit at your office. If you people could have sit and work seroiusly for at least 2 hours in a day, definitely this have been settled very long ago.. Pls stop giving excuses but start fixing this issue faster.

    * I am not angry at you, but very disappointed with your attitude.

  26. AYU says

    Saya merasa amat kecewa dengan sistem ini…pihak yang bertanggungjawab sila jalankan tindakan segera ..apa guna buat sistem canggih kalau tidak ada kebaikan…

    • Staff Agenda Semasa says

      pegawai yang bertanggungjawab pada SAPS maklum supaya ibu bapa rujuk pada sekolah anak masing-masing sehingga sistem SAPS ini dipulihkan.

  27. Devan says

    I just want to ask that why i can’t check this year(as in 2013) form 2 result???
    I did know that I cant check for form 1…. I did tried many times…for this!!
    hopefully the system can work… by now…ANY reason?????????

    • Staff Agenda Semasa says

      SAPS sistem masih belum dapat dipulihkan..ibu bapa perlu rujuk ke sekolah anak masing-masing buat sementara waktu untuk mengetahui keputusan peperiksaan sekolah anak anda.

  28. syafiqah says

    dua hari lepas saya log in untuk check result exam boleh je, tapi kenapa hari ni tak boleh. sistem cakap ‘No Kad pengenalan yang anda masukkan tiada dalam pangkalan data.’ kenapa ??

  29. Marine binti Yatung says

    saya ada membuat semakan keputusan peperiksaan anak saya pada waktu malam sekitar jam 8.00 malam tapi saya sangat-sangat kecewa kerana tidak dapat membuka semakannya…adakah laman web in ada masa-masa yang ditentukan untuk membuat rujukan?…

    sekian terima kasih.

    • Staff Agenda Semasa says

      buat masa ini, sistem SAPS memang bermasalah..kadang boleh kadang tak boleh..perkara ini dah pun diadukan kepada pihak berkenaan.

  30. ana says

    tak semua orang mampu ada internet…bagi orang yang ada internet boleh la…tapi bagus jugak ada benda nie…tapi lagi bagus kalau jumpa cikgu sendiri untuk tahu aktiviti anak di sekolah…

  31. Rahman says

    Apa ke hal ni …smk semerah padi hingga sekarang keputusan masih belum d sahkan lagi. Sampai bila lagi nak tunggu ni…buat kerja cikgu jgn tidor.

  32. Jun Wei says

    I can’t check my result although I entered my IC no correctly but it showed :
    No Kad pengenalan yang anda masukkan tiada dalam pangkalan data.

    PLS FIX THIS PROBLEM IMMEDIATELY !

  33. Wong Joo Yee says

    Dear sir,

    i would like to have a request of translating the result slip into english version with an addition of adding GCE O Level english into it because i need to use my forecast result to apply for my oversea’s university. Can i know details ?

    Thank you

  34. zul says

    Menyusahkan..balik kpd dahulu lebih baik
    .kita boleh dgr dari mulut guru sendiri dr pelbagai aspek…jgn nak kejar teknologi sekiranya tidak canggih dsn KURANG membantu.

    .

  35. Ambikapathi says

    Nombor KP anak saya adalah 991104017131. Sudah beberapa kali sya cuba masuk sistem ini sejak tahun lepas. Hanya keluar tidak ada dalam sisitem.

  36. Norhazlin says

    Saya hendak menyemak keputusan anak saya yang bersekolah di kota masai tiada data apabila no ic dimasukan ,adakah pangkalan data hanya tersedia di sekolah sekolah tertentu sahaja?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>