SAPS (Peperiksaan Sekolah ) Semakan Ibu Bapa 2013 Secara Online

by Staff Agenda Semasa on May 12, 2013 · 85 comments

SAPS 2013SAPS Sekolah Online 2013 – Semakan Ibu Bapa : Langkah Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) menyediakan satu sistem semakan peperiksaan sekolah yang dinamakan Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah (SAPS) merupakan satu usaha yang baik dalam transformasi pendidikan. Dengan adanya sistem SAPS ini, ibu bapa boleh membuat semakan keputusan peperiksaan sekolah anak-anak mereka secara online.

SAPS Ibu Bapa – Sistem Semakan Peperiksaan Sekolah Online

Bagi kami, pelaksanaan sistem SAPS ibu bapa ini amat baik.Dalam menuju negara maju 2020, sistem pendidikan juga perlu diperbaharui.Sistem SAPS Ibu Bapa ini mempunyai banyak kelebihan.Antaranya ialah :

  • Kalau dulu, kena pegi sekolah untuk ambik buku “report card” anak-anak, sekarang tidak lagi. Secara tidak langsung, ibu bapa dapat memantau keputusan peperiksaan anak-anak mereka dengan lebih mudah.
  • Masa dulu, ramai pelajar yang takut nak jemput ibu bapa ke sekolah untuk ambik “report card” kalau keputusan tak bagus.Lepas itu, berani pula untuk menipu tandatangan ibu bapa.Dengan adanya sistem ini, pelajar-pelajardah tak boleh nak main-main kerana ibu bapa boleh membuat semakan peperiksaan sekolah mereka secara online.

SAPS 2013 : Cara Membuat Semakan Peperiksaan Sekolah Secara Online Oleh Ibu Bapa

Selepas sahaja selesai peperiksaan atau ujian yang diduduki oleh pelajar, ibu bapa boleh membuat semakan peperiksaan sekolah anak secara online melalui :

saps peperiksaan online

 

  • Klik pada “semakan ibu bapa” seperti yang ditunjukkan di dalam gambar
  • Selepas Klik, akan keluar paparan seperti gambar di bawah

saps semakan peperiksaan

  • Masukkan No. Kad. Pengenalan anak anda dalam ruang yang disediakan tanpa “-” atau “space”.Contoh : 931212071787
  • Pilih samaada “Sekolah Rendah” atau “Sekolah Menengah” seperti dalam gambar di atas.
  • Pilih Tahun Peperiksaan Sekolah SAPS yang ingin dibuat semakan
  • Selepas itu, KLIK pada butang “Semak Laporan” untuk memasuki ke dalam sistem SAPS bagi mengetahui keputusan peperiksaan sekolah atau ujian anak anda.

Apa pandangan anda mengenai sistem SAPS Ibu Bapa Online 2013 ini? Kongsikan pendapat anda dengan kami.

{ 85 comments… read them below or add one }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: