6

Semakan SPA 8 Malaysia Online 2013. Ketahui Cara Menyemak Keputusan dan Semakan DI SINI!

pelantikan jawatan spa

Contoh Surat Pelantikan Jawatan SPA

Semakan SPA 8 Malaysia :  Kalau dulu, Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) akan meng war-warkan iklan jawatan kosong perkhidmatan awam di akhabar-akhbar setiap 2 kali setahun, namun zaman teknologi yang semakin pesat dan berubah, pemohon boleh membuat semakan mahupun pendaftaran hanya melalui online.Sekarang, semua maklumat iklan jawatan kosong dipaparkan di portal Suruhanjaya Perkhidmatan Awam. Permohonan boleh dibuat pada bila-bila sepanjang tahun dan tempoh sah laku pendaftaran juga adalah selama 5 tahun. Melalui portal juga, anda boleh melakukan semakan untuk maklumat-maklumat berkaitan dengan jawatan yang ingin dipohon, serta maklumat-maklumat lain yang penting berkenaan dengan tugas dan perkhidmatan.

Permohonan untuk memasuki perkhidmatan awam persekutuan hendaklah dibuat secara online di Portal Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia iaitu www.spa.gov.my di Borang Permohonan Pekerjaan Dalam Perkhidmatan Awam (SPA8i) atau melalui laman Jobsmalaysia di www.jobsmalaysia.gov.my.

semakan spa 8

Borang Daftar SPA8i Malaysia

Untuk mengetahui lebih lanjut maklumat mengenai kesesuaian jawatan yang dipohon dengan kelulusan akademik boleh didapati di ruangan ‘Maklumat Jawatan (Gaji/Syarat Lantikan/Deskripsi Jawatan).

Semakan Maklumat Urusan Pengambilan Statistik SPA

statistik pengambilan jawatan spa

Semakan Status Permohonan Daftar SPA Malaysia

Senarai Penjadualan Temuduga SPA

Senarai Calon Berjaya/Simpanan Temu Duga

Semakan Layak Temuduga

Semakan Keputusan Temuduga SPA 8 Online

semakan keputusan temuduga spa

Semakan Status Urusan Perkhidmatan

status urusan perkhidmatan spa

Semakan Sistem Setuju Terima Pelantikan

semakan sistem setuju terima surat pelantikan

Terdapat banyak  kelebihan & kemudahan yang akan  diperolehi sekiranya pemohon dapat menyertai perkhidmatan awam.Antaranya adalah :

 • Elaun Perumahan,

 • Cost of Living Allowance (COLA)

 • Imbuhan Tetap Khidmat Awam (ITKA)

 • Kenaikan gaji setiap tahun

 • Kemudahan pinjaman kenderaan

 • Cuti tahunan mengikut kelayakan

 • Cuti bersalin serta pinjaman perumahan

 • Cuti sambung belajar

 • Cuti jaga anak

 • dan banyak lagi……

Ada di sini yang berminat untuk memohon jawatan kosong dalam perkhidmatan awam SPA? Bagaimana pula dengan status permohonan anda?

6 Comments

 1. Macamana nak semak spai8 sbb lupa kata laluan. dah mohon untuk semak kata laluan dalam email tp sampai ari ni tak da???

  • cuba check di ruangan Spam..kadang-kadang email-email selalu terlepas ke SPAM

 2. kenapa bahagian ujian lisan asyik tulis kosong kan bagi yg mengikuti spm terbuka padahal saya lepasan spm 2012 ….da cuba bnyak kali tetap x bole n bila tekan batal pon x boleh???

 3. sy ingin mngisi borang baru ttapi ID sy msih wujud..bgaimana sy nk mmbatalkan borang lama spaya sy boleh mgisi borang baru.ap yg patut sy lakukan??

 4. kenapa dahulu jawatan yang sama saya pohon dipanggil utk temuduga tetapi kini selepas sekali sahaja tidak ke tempat temuduga disebabkan saya melahirkan anak saya tidak dipanggil utk apa- apa temuduga sekalipun dari spa?apa penerengan spa terhadap kes ini?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *